Desembre

Desembre

ME ACOMPAÑAN

jueves, 3 de julio de 2008

LA TERESINA, UNA PETITA GRAND DONA

El Gabriel amb la tieta Maria, poc després de morir-se la seva mare.
L´Antoniet poc avans de morir

La Teresina i l ´Antoniet, en Gabriel no va arribar a coneixa el seu germá


El dia de la Primera Comunió de la Teresina



Foto de nuvis de la Teresina Lores Tomás i l´Antoni Esteller Querol




Bon día: Després de parlar tant de mi i els meus pares.





Avui vos parlaré de la Teresina, la mare d´en Gabriel una dona menuda fisicament, però una grand dona. Es deia Teresa Lores Tomás. I els seus pares eran de Benicarló, però varen anar a viura a Barcelona, on va neixa ella.










Jo no la vaig coneixa i en Gabriel, apenas s´enrecorda. I tot el que sabem es el que ens va explicar cuaranta mil vegadas la seva cunyada, la tieta Maria,germana del seu marit i qui després es va fer cárrec del Gabriel.










Ens explicava que era tan petita com exarida, i neta com l´or lluent.-La tieta Maria, amb retreia moltes vegades (perque a mi la feina de la casa no m´agrada massa, i de vegades la faig refunfunyant).-Ja t´hauria espabilat la Teresina, ja.I es que la Maria era una mica machista.I no li agradava que els nois m´ajudesin a netejar. I ja teniu a la Maria i Montserrat de pique.Però quan va está malalta ja li vaig demostrar cuidant-la i netanjant-la prou bé, la meva força de voluntad i aleshores, i la vaig deixar surpresa i agraida. Bé doncs tornant a parla de la Teresina, que es va casar amb l´Antoni Esteller Querol, avans de la guerra. Tenia 5 anys més que el seu marit, encare que no es notava perque ella semblava mes jove.










La tieta Maria, estimava a la seva cunyada amb bojeria, doncs es conexien desde petitas. Perque tots vivien al moll i els pares de totes dugues eran de Benicarló.I la mare de la Teresina, era la padrina de la Maria.










Doncs bé quand es van casar la Teresina i l´Antoni(pares d´en Gabriel).Al cap de poc temps.Van tindre un nen, al que li van posar de nom Floreal.Però quand va venir la Dictadura al van registrar com Antoni Esteller Lores. Aquest nen, m´eplicava la Maria que era molt intel-ligen i molt net. Sempre deia:Rentem les mans mama. Però un mal dia es va posar malat de la difteria i ales-hores encare no existia la penicilina i un angel cap al cel.















Al cap d´un temps, es va queda embaraçada d´en Gabriel. I per això avui par-lo d´ella. A i m´agraden els records i les fotografies antigas.Com diu en Raimón a la seva cançó-Qui perd els origens per l´identitad.










En Gabriel no s´enrecorda. La versió que tinc, es que la Teresina, va patir un abortament i se li va infectar la sang.Quina falta feia la Penicilina Senyor¡¡¡.La tieta Maria, que era molt decidida, va agafar al Gabriel i li va fe fer un petó a la seva mare que li quedava poc temps de vida,(crec que un parell de dias). Va ser el bes de la vida. Perque al Gabriel gràcies a Dèu no li va pasar rés i al cap t´un temps quand el seu pare es va tornar a casar.La tieta i el tiet Pere, s´el van quedar a casa seva.Mai va deixar de tenir contacte amb el seu pare i iaios i germans de pare, perque tots vivien al mateix replá.Al Gabriel sempre a volgut molt al seu pare. I de fet avui día tenim contacte amb els seus germans de part de pare, i uns nebots que viuen aci a Valencia. Però al pare d´en Gabriel .Es va morir fa uns trenta anys amb 67 anys. Quand feia poc que viviem a Valencia.I va arribar a coneixa el dos nostres fills grans.










Teresina, encare que jo no t´he conegut, com a mare del meu Gabriel.Per tu va aquest homenatge.¡¡¡Desde la terra, i de Valencia.Montserrat Llagostera Vilaró

1 comentario:

  1. Bé a sigut una gran sorpresa per la meva par,pugue sabe de la teva vidaitambé a lateva esposa que perque he pugut veureque esuna gran i bona persona he dirta que la meva vida també es isigut mol feliçhem tingut duas fillas isom moll felisus al meu marit es diu Joan i me anseyat mol amb 38 anys de la nostra vida de matrimoni .i las cosasde la vida les tenim escritas que deu ans protagesi mols anys Joana

    ResponderEliminar